Как да съхраним зелените домати по-дълго?



Как да съхраним зелените домати по-дълго?

В тази статия ще изредим няколко хитринки, които ще ви помогнат да запазите зелените домати, за по-дълъг период, така че да можете да им се наслаждавате почти до зимата.

Началото на есента е периодът, в който почти цялата реколта в градината се събира или е събрана. Когато оберем зрелите домати, няма как да не ни направят впечатление останалите по стръковете зелени доматчета, които също допринасят в голяма част кулинарните особености на отделни географски региони. Традиционните нашенски туршии рядко се разминават без наличието на зеленият домат. Освен за туршия, зеленият домат може да се превърне в лютеница или сладко.

Ако предпочитате червени домати, ще ви дадем следните съвети, с които ще съхраните неузрелите такива за дълъг период и ще подпомогнете узряването им:

  • Подрязването на растението и отрязването на цялата нова зеленина ще му даде повече енергия за по-бързо узряване на доматите.
  • Отнема няколко месеца, докато доматите узреят, след като цветoвете им са били опрашени. Така, че късно през сезона е доста сигурен залога, че новите цветове няма да означават нови домати. Затова махнете всеки цвят от доматите си.
  • Издънките са по-малките стъбла, които се образуват между клоните и листата. Те получават името си, защото изсмукват енергия от растението. Така че не забравяйте да премахнете всички издънки, които виждате на вашето доматено растение.
  • Ако не сте събрали зелените домати от стръковете, то изкопайте корените и пресадете стръковете  в саксия. Саксията поставете в мазе, гараж или на по-хладно място. Проверявайте плодовете редовно за степента им на развитие, за да не пропуснете да наберете вече готовите.
  • Важно за озряването на доматите е да ги разделите в отделни касетки - зелени и леко зачервели. По този начин се подсигурявате и те да не се развалят.
  • Следващото нещо, което може да направите е да завиете поотделно всеки домат в хартия. Наредете ги внимателно без да ги натъртвате на най-слънчевият перваз.
  • Можете също да поставите зачервените домати в торбичка със зрял домат, за да ускорите производството на етилен. Ако добавите резен банан или ябълка към тях, той ще отдели газ етилен и ще ускори процеса на зреене още повече. Ще трябва обаче да бъдете бдителни и да премахнете всеки, който става червен. В противен случай ще се окажете с изгнили плодове, изтичащи върху все още твърдите зелени плодове.

Надяваме се да сме били полезни :)

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.

Свързани статии:


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни статии